Carnet Català

CARNET CATALÀ

Net als in de Middeleeuwen en de Antieke Tijden, rapporteren de hedendaagse scribenten in hoofdzaak over Leiders en Decision-Makers  - terwijl ze de gewone man belachelijk maken middels human interest-bijdragen. Daarom berichten we in de reeks "Carnet Català" vooral over de burger aan de basis. 

(19) APPELEN en KERSEN

In nogal wat debatten over de klimaatwijziging (en niet zomaar “opwarming”), wordt wel eens verwezen naar klimaathysterici die de zaak zouden overroepen en die overal milieuspoken zien. Het lijkt het me daarom verstandig drie zaken te onderscheiden: 1) de media 2) de complexiteit van de verandering 3) lokale fenomenen.

LEES HIER VERDER 

(17) RELIGIEUS ANALFABETISME

Nu het in de vier provinciehoofdsteden van Catalunya molotov cocktails regent en barricades in de fik worden gestoken, terwijl manifestanten die iets meer doen dan het volkslied zingen zonder vorm van proces de bak in vliegen met  voorhechtenis van onbepaalde duur, moet de buitenwereld wel denken dat Catalunya aan een echte revolutie toe is, of toch een remake van mei ’68, een omwenteling die hier niet pakte vanwege de dictatuur. Terwijl in Catalonië toch nog altijd een diep katholicisme werkzaam is dat wij in Vlaanderen amper nog kennen

LEES HIER VERDER

(15) JOAN BROSSA: "POEMES DE COMBAT"

Zelfs de censuur van Franco heeft de Catalaanse drang tot vernieuwing niet kunnen afremmen. In de poëzie is dat niet anders, getuige daarvan het werk van een Joan Brossa, wiens honderdste geboortejaar nu volop wordt gevierd.

LEES HIER VERDER

(14) STRIJSZANGER JOANJO BOSK

Waar vind je ze nog, de singer-songwriters die het protestlied , ja, het strijdlied, hoog in het vaandel voeren? Wel, in Catalonië lopen er nog een flink aantal rond, waaronder Joanjo Bosk.

LEES HIER VERDER

(13)  SLAVENAARDBEIEEN

Omdat de voedingsindustrie ons heeft wijsgemaakt dat we helemaal niet tot half juni hoeven te wachten om aardbeien te kunnen eten – als het weer al meevalt -  kweekt Spanje aardbeien voor ons. Zijn ze lang niet zo lekker, ze komen er weken vroeger aan dan de inlandse variëteiten. Maar tegen welke prijs? Is een verkrachting goed genoeg?

LEES HIER VERDER

(12) AFROFEMINISME à la CAT.

Om in Spanje te mogen kiezen of te worden verkozen, moet men de Spaanse nationaliteit bezitten. Beweert Afrofeministe en activiste Susan Kalunge, die zo’n wet in de 21ste eeuw niet alleen “ongelooflijk” vindt, maar ook een voorbeeld te over van de “racistische tentakels” van een “perverse samenleving” die een deel van de bevolking uitsluit. En dan valt de conclusie van deze kromme analyse: wie wel mag stemmen, beschikt over een privilege. 

LEES HIER VERDER

(11) L'ASTURIANU

Het Catalaanse Onderwijsdepartement, trekt al langer de kaart van de meertaligheid –  wat logisch is voor sprekers van een minderheidstaal. Tegelijk winnen regionale talen – geen dialecten - opnieuw aan belang. In Barcelona, kan je op veel plaatsen ook geld uit de muur halen in het Baskisch en het Galicisch. Nieuw aan het talenfirmament: het Asturisch, dat ook in delen van Portugal wordt gesproken. Op 12 september 2018, werd in Oviedo de opening van het operaseizoen voor het eerst ook in het Asturisch aangekondigd. 

LEES HIER VERDER

(10) DIGITALE HERDERSHOND

Om Catalunya te begrijpen, moet u zich simpelweg een modern land op zijn Noord-Europees voorstellen. Van alle Iberiërs, zijn de Catalanen de movers, shakers & first adapters. En als ze het niet zijn, dan willen ze het toch heel hard worden. Soms zo hard, dat ze daardoor weer achterop lopen. Ecologisch bijvoorbeeld. Het gelul over de bescherming van de natuur staat hier ongeveer haaks op wat zich in die natuur werkelijk voordoet.

LEES HIER VERDER
 

(09)  PARLA CATALÁ? 

Stelt u zich even voor dat in Vlaanderen lagere en middelbare scholen zouden bestaan met een exclusief Frans leerplan voor alle vakken en dat ouders het recht zouden hebben om dat exclusief Frans curriculum af te dwingen van de overheid. Stelt u zich daarenboven ook even voor dat  Vlaamse ambtenaren het Nederlands niet machtig zouden hoeven te zijn en de kennis van het Frans zou volstaan. Wedden dat het Vlaamse Parlement dergelijke voorstellen unaniem verwerpt, ja, zelfs niet in overweging neemt, mocht iemand al zo zot zijn dergelijke ideeën te opperen? Maar in Catalonië klinkt dat allemaal niet zo zot.

LEES HIER VERDER

(8)  BANNELING IN BELGIE

Carles Puigdemont en zijn gevolg, zijn niet de eerste Catalaanse politici die hun toevlucht zoeken in België. Francesc Macià ging hen voor – bijna een eeuw geleden. Hij was geen president van Catalonië, maar zou het alsnog worden!

LEES HIER VERDER 

(7)  LINKS en CATALAANS?

Vrienden (en vijanden) vragen me wel vaker hoe ik als linkse sympathie kan opbrengen voor een onafhankelijk Catalonië. Die vraag lijkt te veronderstellen dat “links” niet te rijmen valt met streven naar onafhankelijkheid. Streven naar onafhankelijkheid, zo luidt de veronderstelling verder, is een uiting van nationalisme en dat is rechts, zeer rechts. (NOV. 2018)

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL

(6)  FEM REPÚBLICA 

Het is onderhand bekend dat de Catalanen die onafhankelijkheid nastreven, de Republiek op het oog hebben. De republikeinse gedachte is in Catalonië heel oud en steviger verankerd dan in veel andere gebieden in Spanje. Carles Puigdemont noemt zichzelf gelovig, maar het staat voor hem buiten kijf dat de staat een lekenstaat dient te zijn [1]. Maar hoe maak je of sticht je een republiek? (NOV. 2018)

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL

(5)  CREATIEF MET CAT.

Sinds jaren springen de Catalanen bijzonder creatief om met hun streven naar onafhankelijkheid. Het regent niet alleen continu acties – in de grootsteden Barcelona en Girona, maar evengoed in de meest afgelegen dorpen van een paar honderd inwoners. De ontelbare comités, burgerbewegingen en actiegroepen, vinden voortdurend nieuwe vormen en methodes om uiting te geven aan hun ideaal. Vastberaden en zonder geweld. Met veel gevoel voor symboliek. (OKT. 2018)

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL

(4) EL DÍA DE LA HISPANIDAD

Op 12 oktober viert heel Spanje de “Día de la Raza”, ook wel “Día de la Hispanadad” genoemd: de dag van de Spaanstalige wereld. Heel Spanje? Wel, daar in de noordoostelijke uithoek bevindt zich een kleine regio die weerstand biedt. Daar, in Catalonië, is de 12de oktober een dag als een ander. Gelukkig. (OKT. 2018)

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL

(3) 55 KUNSTIGE STEMBUSSEN

Vijfenvijftig artiesten mochten hun ding doen met een echte stembus – “urne” in het Catalaans - die dienst had gedaan voor het Catalaanse referendum van 1 oktober 2017. Het resultaat: een tentoonstelling van 55 stembussen die op de meest diverse manieren en  met de meest uiteenlopende materialen en werktuigen werden aangepaktt: beschilderd, ingedeukt, verpakt, opgesloten, voorzien van engelenvleugels of van een lamp, gekruisigd of gesmolten en omgevormd tot een wapenstok.

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL 

(2) TAMARA & ADRIA CARRASCO: TERRORISTEN

Bon dia tothom!

Op 10 april in de vroege ochtend, werd Tamara Carrasco door de Guàrdia Civil uit haar bed gelicht. Na een korte huiszoeking werd de totaal verbouwereerde jonge vrouw werd afgevoerd naar een cel in Madrid (!) en ter beschikking gesteld van de rechter. De beschuldiging? Terrorisme, verzet en rebellie. Hoofd van een commando.
Wat heeft mevrouw Carrasco dan gedaan? Dat ze het niet weet. Dat de politie en het gerecht het ook niet wist, want ze werd snel vrijgelaten. Maar toch mocht ze haar dorp niet uit, tenzij om naar haar werk te gaan.

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL

(1) ALLIBERAᶦM  


Bon dia tothom! ᶦ

In hun strijd tegen de repressie, waaronder de opsluiting en ballingschap van politici, tonen de Catalanen zich van hun creatiefste kant. Zo bijvoorbeeld de productie van "Alliberaᶦm" .
"Alliberaᶦm" is een jong rood wijntje van de firma Lovers Wine Elegance  / Coöperatieve Falset-Marça gemaakt van de variëteiten garnatxa, merlot, ull de llebre en carinyena, behorend tot de  D.O. Monsant.

LEES HIER HET VOLLEDIG ARTIKEL