¡No Pasarán!

10 VREEMDE TEKENS

Dictatuur begint met de uitroeiing van minderheden, maar kan niet zonder hersenspoeling van de  massa. En hersenspoeling begint bij taal. Neem nu de “vreemde tekens” in Word en talloze andere softwareprogramma’s. Vreemde tekens? Ja, je kent ze wel: ç, Ñ, ß,of ook nog  š en ø.e moet er doorgaans “invoegen symbolen” voor gebruiken. 

klik hier om verder te lezen


9 WOORDMOORD IN GENT

Op 21 maart 2013, werden de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' in Gent begraven. Woorden begraven verschilt in niets van boeken verbranden. Enkel levende woorden kunnen worden begraven. De Gentse Lente begon dictatoriaal.

klik hier om verder te lezen


8 CHARLIE HEBDO: Waarom ik niet meedeed aan de stille optocht in Gent

De dag na de aanslag op Charlie Hebdo, ontving ik een uitnodiging voor een “stille optocht” in Gent. De recuperatie door gelovigen en hun geallieerden was begonnen.  Moreel-godsdienstige begrippen van tweede orde, zoals “respect”,  haalden het direct van fundamenteel politiek-juridische begrippen als “vrije meningsuiting”, een onderdeel van vrijheid in het algemeen, de eerste pijler  van een ontvoogde samenleving en kernbegrip van de Franse “état laïque”.  [redactie 24jan2015]

klik hier om verder te lezen


7 BOEH en BIEB, 1 STRIJD?

Baas Over Eigen Hoofd! (BOEH!)  laat het graag voorkomen dat  zij een variante op Baas in Eigen Buik vertegenwoordigen. Vanuit die analogie, zetten zij in op de hoofddoek als element van vrouwenemancipatie.Zo spraken ze zich begin februari 2013 uit tegen het verbod op hoofddoeken in het Gemeenschapsonderwijs, daarin gestuend door het Vrouwenovelegcomité. Zelden werd zoveel  krom geredeneerd met zo weinig woorden. 
“Baas in Eigen Buik” was de feministische slogan bij uitstek uit de jaren zestig en zeventig. Vrouwen wilden baas zijn over hun eigen lijf en met name over hun buik, lees: ze wilden hun zeg over kinderen verwekken en kinderen krijgen. Of niet krijgen, inclusief abortus plegen. De slogan sprak aldus over seksualiteit, geboorteplanning, moederschap en de rol van de vrouw in gezin en samenleving. Ze wilden dat vanuit de wetenschap dat vrouwen te weinig in de pap te brokken hadden, als minderwaardige wezens werden behandeld, zich onderdrukt voelden door structuren en instellingen, in een rol werden geduwd die hen lang niet altijd zinde. Zij eisten inspraak in het algemeen, zeggenschap over zichzelf in het bijzonder – en bovenal gelijkberechtiging. Daar hebben de stellingnaes van BOEH niets mee van doen!

klik hier om verder te lezen [red. 08FEBRE2013] 


6 KONIJN TE ZIJN: DIERENRECHTEN ALS ABSOLUTISME

Het geeft te denken dat nu ook in vrijzinnige en filosofisch-liberale kringen wordt opgekomen voor dierenrechten [1a,b]. Dierenrechten kunnen nu eenmaal niet bestaan en wie mordicus  het tegengestelde volhoudt, degradeert in hoge mate de mensenrechten die er model voor stonden. Achter dit onschuldig ogende dierenvriendverhaal, gaat  echter een groot gevaar schuil: als de dierenactivisten er in slagen rechten op te leggen aan dieren, dan zal dat ook gebeuren met mensenrechten. De hypercorrecte zeloten staan paraat, het absolutisme loert om de hoek.  En LIDL verkoopt ondertussen het welzijnskonijn - no pun intended...

klik hier om verder te lezen (red. 07NOV2010)


5 VATICAAN-STAAT OPHEFFEN

De paus is hoofd van de katholieke kerk en staatshoofd van de Vaticcaanstad. De Heilige Stoel is derhalve een theocratie, geen democrartische rechtsstaat. Theocratieën horen in Europa niet thuis. Het is dan ook onaanvaardbaar dat deze theocratie toetrad tot "Bologna". Hef Vaticaan-staat op. Of bent u voor islamitische universiteiten?

klik hier om verder te lezen (red. 09OKT2010)


4 LEER GEEN NEDERLANDS

De Gentse academicus Ico Maly vertelt een wansmakelijk verhaal: Nederlands leren werkt bij allochtonen niet emanciperend, maar discriminerend. Ja, lees het opnieuw: allochtonen die Nederlands kennen hebben geen werktuig van emancipatie maar van discriminatie in handen. ¡No pasaran!

klik hier om verder te lezen (red. 07jan2010)


3 EEN PROVOCERENDE DENNEBOOM

De Haagse Hogeschool plaatste dit jaar geen denneboom in de centrale hal. De denneboom past niet bij een “internationale, multiculturele school”, want zo’n kerstboom is “redelijk gerelateerd aan een christelijk feest” – aldus de woordvoerder.  Er zijn echt veel grondiger redenen te bedenken om kritisch te staan tegenover het hele kerstgebeuren.

klik hier om verder te lezen (red. 07JAN2010)


2 RIK TORFS: EEN GEVAARLIJK VENTJE

Rik Torfs is een gevaarlijk ventje. Achter een schutting collegelollen gaat niet enkel een demagoog schuil, maar ook een dogmaticus. Zijn alfa en omega: atheïsme is uitgesloten. Om de haverklap maakt Rik Torfs van zijn wekelijkse column in De Standaard misbruik om al wat “ongelovig” is, een veeg uit de pan te geven. In een recent stukje [1] haalt hij al zijn trucs boven, te beginnen met “men kan niet bewijzen dat god niet bestaat”.  Een weerlegging.

klik hier om verder te lezen (red. 12dec2009)


1 EEN MONOTHEISTISCHE MAALTIJD...

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Mercat Jueu (joodse markt) werd in het Catalaanse dorpje Sant Climent Sescebes dit jaar een nieuwigheid geïntroduceerd: een “Sopar de les Tres Cultures” , waarbij men kon proeven van “plats cristians, musulmans i jueus” (1). En dit alles netjes in historische verantwoorde volgorde:een joods voorgerecht, een christelijke hoofdschotel en een mohammedaans toetje. Klinkt lekker, maar  is in wezen misleidend en leugenachtig. Omdat, zoals gebruikelijk gewapend met de Pravda en de Ware Moraal, jodendom, christendom en de islam alle terreinen van het dagelijkse leven bezetten.  Ook de eetcultuur

klik hier om verder te lezen