Visca Catalunya

Een reeks subjectieve bijdragen over Catalonië: het land, de taal, de cultuur, de mensen, de politiek en allerlei gebeurtenissen. Catalonië - en dus ook een beetje over l'Estat Espanyol. Catalonië: eens een onafhankelijke republiek en van plan het opnieuw te worden. De artikelen (1) tot (5) dateren van 2016, nummer (6) is van 2017.  

(6) DE SEPTISCHE PUT 

Er was een tijd dat homo’s zich vervolgd wisten en zich dus tot het progressieve kamp wendden. Er was een tijd dat politici elkaar genadeloos afmaakten om het verschil tussen links en rechts te verduidelijken. Nu rest enkel de “belediging”, zodat elk ideologisch debat wordt  vermeden. Ook in de politiek, de ideologische arena bij uitstek. Leven we straks in een septische put? 

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

 

(5) CATALONIA IS NOT SPAIN!

“Catalonia is not Spain”: het is een slogan die niet ontbreekt op de talloze manifestaties in Catalonië en ze is bedoeld om toeristen en andere buitenlanders diets te maken dat ze zich niet in het folderland van Fiesta-Playa-Sangria bevinden. En  inderdaad, Catalonia is not Spain, zoals de verkiezingen van 26 juni nogmaals bewezen. Zelfs Baskenand is not Spain! Het is niet omdat in Spanje nationale verkiezingen werden gehouden, dat er geen zware regionale verschillen zouden bestaan.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL
 

(4) ZWAAIEN EN FLUITEN VERBODEN 

€150.000: dat is de gecumuleerde boete die de UEFA begin juni van F.C. Barcelona eiste omdat haar supporters tijdens diverse wedstrijden met de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag zwaaiden. Met die beslissing schaart de UEFA zich aan de zijde van de ultraconservatieve krachten in Spanje.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

 

(3) CATALUNYA LLIBERTAT!

Ik kan het de meeste van mijn politiek geschoolde vrienden en kennissen maar niet uitleggen: dat Catalonië  vroeg of laat onafhankelijk wordt. En dat links dat hoort toe te juichen, zoals vroeger het geval was. Tot een eind in de jaren zeventig, was het bij links normaal om op te komen voor volkeren, culturen, regio’s en landen die vochten voor hun nationale onafhankelijkheid. Al dan niet gewapend. Overal ter wereld, steunde links  nationale onafhankelijkheidsbewegingen en dito bevrijdingsbewegingen: in Vietnam, Laos, Cambodja, Kaap Verdië, Angola, Oost-Timor...  Links steunde ook “afscheidingsbewegingen” dichter bij huis: Basken, Catalanen, Ieren en bij uitbreiding Bretoenen of Occitanen. Ook als er wapens mee gemoeid waren. Had de Volksunie die term niet gekaapt, links had zich probleemloos de verdediger van “het Europa der volkeren” kunnen noemen. Het Europa der volkeren lijkt mij in elk geval een beter idee dan het Europa der CEO’s. Een Europa der volkeren, dàt zou een multiculti van formaat hebben gegeven.  

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL


(2) DE VOORDELEN VAN DE DICTATUUR

Alberto Rivera, de jonge voorzitter van de modieuze liberale partij Ciudadanos (letterlijk: de burgers), heeft tijdens zijn blitzbezoek aan Venezuela iets bijgeleerd: Venezuela is geen dictatuur. Venezuela is erger dan een dictatuur, want in een dictatuur heerst een zekere orde en rust! Met verkiezingen in het vooruitzicht [1], is het voor toppolitici altijd handig om de binnenlandse problemen te laten voor wat ze zijn en zich, zeker nu het voetbalseizoen is afgelopen, te profileren op een buitenlands thema waarmee ze de kiezer zijn binnenlandse blues kunnen doen vergeten.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

 

(1) ZOEK DE FOUT

1 Krakers die na een jarenlange bezetting op een ochtend manu miliari uit hun pand worden geranseld, met 17 gewonden tot gevolg * twee jaar na een andere harde actie tegen krakers in Can Vies; 
2 Bekendmaking van een rapport waaruit blijkt dat een duizendtal mensen elke nacht buiten slapen * iets meer dan vorig jaar, maar de telmethode werd dan ook verfijnd;  
3 Radeloze bewoners van een smerig en onderkomen woonblok die op straat komen * en aangezien de televisie ook op straat is gekomen, uiteindelijk  bezoek krijgen van een vertegenwoordiger van de stad die maatregelen in ’t vooruitzicht stelt;
4 Van de eerste groep officiële Syrische vluchtelingen die aan Spanje werden toegewezen, worden er tien gehuisvest in de Casa Bloc de San Andreu * voorzien voor 90 mensen, want Spanje verwacht 586 erkende vluchtelingen vóór eind juni

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL