Chronisch Spanje

Ik vertoef al eens in Catalonië en daar durf ik al eens een krant opendoen of het tv-nieuws volgen. De toestanden aldaar prikkelden me voldoende om in 2017 voor De Groene Belg de reeks "Chronisch Spanje" te schrijven. Een reeks die handelt over gebeurtenissen in Catalonië en Spanje, maar evengoed over wie en wat de Catalaanse en Spaanse geesten bezighoudt, op tv, in de krant, in ons dorp of aan tijdens een gsprek met vrienden. De zes artikelen verschenen in de e-krant De Groene Belg (mediadoc.diva@skynet.be) tussen 22 mei (nr. 1224) en 20 juni (nr. 1342)

(6) CATALAANSE ZAAK, VLAAMSE ZAAK
Ik sta tegenover de “Vlaamse zaak” zoals ik tegenover de “Catalaanse zaak” sta. Voor mij is het een kwestie van principe: het principe van de zelfbeschikking, autonomie, of hoe men het ook wil noemen. 

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

(5) RAIMON: DIGUEM NO
Op zondag  28 mei, bracht de Catalaanse zanger Raimon voor de laatste keer het nummer waarmee het allemaal begon: “Al Vent”. De kaartjes voor zijn twaalf afscheidsconcerten in het Barcelonese Palau de Musica gingen welgeteld 23.531 keer over de toonbank. Raimon, icoon van het Catalaanse “nieuwe lied”, onvermoeid pleiter voor de Catalaanse zaak, halsstarrig opponent van Franco’s regiem en alles wat ruikt naar repressie en censuur, eindigde in schoonheid.  

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

(4) GEEN TAAL, GEEN VRIJHEID: IN SPAANDEREN SPAANS, IN VLAANDEREN VLAAMS
Een poging tot staatsgreep. Enkel mogelijk in de ergste dictaturen. Een democratische stap terug. Drie uitspraken van de Spaanse premier en zijn ministers over het stappenplan van de Catalanen: er komt een referendum over “auto-determinació”. Sowieso. Onderhandeld met de Spaanse autoriteiten als het kan. 

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

(3)  KAN KUNST DE MISDAAD REDDEN?
Op 30 april was het oorlog in Viana, een armtierig stadje van zo’n 50.000 inwoners in het noordoosten van Brazilië: oorlog tussen de Gamela-Indianen en blanke boeren die bezit kwamen nemen van de grond waar die Indianen sinds mensenheugenis verblijven. De oplossing? Een pact met de technoduivel. Of humaner nog: Kunst! 

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

(2) AUTONOME AUTOPISTAS
Ik ben voor vrijheid, dus voor de autonomie van personen, groepen en gemeenschappen.  Het zelfbeschikkingsrecht der volkeren stond ooit helemaal bovenaan  elk links programmaboekje. Ik ben dus gewonnen voor de autonomie van Catalonië, te beginnen met wat ze zo mooi ‘el dret de decidir’ noemen: het recht om te beslissen,d.w.z.  beslissen over zichzelf. Wat is vrijheid anders? Maar wat betekent dat nu? 

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

(1) DE SEPTISCHE PUT
Er was een tijd dat homo’s zich vervolgd wisten en zich dus tot het progressieve kamp wendden. Er was een tijd dat politici elkaar genadeloos afmaakten om het verschil tussen links en rechts te verduidelijken. Nu rest enkel de “belediging”, zodat elk ideologisch debat wordt  vermeden. Ook in de politiek, de ideologische arena bij uitstek.

Dat links opkomt voor de gelijke behandeling van LGTB’s (lesbian, gay, trans, bi), is niet meer dan normaal. Gelijkheid is nu eenmaal het prioritaire programmapunt van links. Het wetsvoorstel van de linkse coalitie “Podemos Unidos” dat op 12 mei in het Spaanse “Boletín Oficial del Estado” (d.i. het staatsblad) verscheen, vertoont helaas fascistoïde trekjes [1].   

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL