Biblio en info

1 BIBLIOGRAFIE VAN JAN DE ROEK

[Zie het essay van Bormans voor meer uitleg]

Jan De Roek: Verzamelde Gedichten, uitg. Pink Editions & Productions, Antwerpen, 1980, D 1980 2030 1 

Jan De Roek: Verzamelde Essays, uitg. Pink Editions & Productions, Antwerpen, 1980, D 1980 2030 2

2 BLOEMLEZINGEN met Jan De Roek 

Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie (1945 - 2005). Samenstelling Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters, PoëzieCentrum vzw, Gent 2008, ISBN 978 90 5655 253 4. 

Eerste bloemlezing na Jan De Roeks overlijden waarin werk van hem is opgenomen, met name: drie fragmenten uit "Jeunesse dorée", Don Juan, Dichter, Sade, Dien avond & In hoc signo. 

Doorzicht. Een anthologie. Samengesteld en ingeleid door Ernest Schepens. Voorwoord Paul de Wispelaere. Oswald De Schamphelaere-fonds, 1964. Or. omslag. 167 p. + foto's. Met werk van Ludo Abicht, Onne Bornig, Elsy van Dam, C.L. Kruithof, Margo, Jan de Roek, Annie Reniers, Jo Stevens, Roger Struyve, Robert d'Usmeth, Johnny Verstraete, Lucien Wenseleers. Reeks nr 18

3 OVER JAN DE ROEK

Bormans, Peter: “Een loflied op de vriendschap. Jan de Roek revisited”, in Gierik. [essay] OP DEZE SITE

Gysens, Guy: “Tabula rasa, terra incognita”, in: Gierik, 17de jg., nr. 62, lente 1999 [essay] OP DEZE SITE

Reynebeau, Marc: Ik word een ruïne in het vuur van de tijd. De poëzie van Jan de Roek, Ons Erfdeel - 1981, nr 4, pp. 590-592 [N.a.v. Jan de Roek, "Verzamelde gedichten", Pink Editions & Productions, Antwerpen, 1980.] OP DEZE SITE

Verschoore, N. “Jan de Roek 1941-1971. Verzamelde gedichten en essays”, in: Het Laatste Nieuws, s.d. [recensie van de twee delen van het verzameld werk] OP DEZE SITE

IMPULS / Diverse auteurs: speciaal nummer (3/ 234;  1972, 160 pp.) van het tijdschrift Impuls: essays, gedichten voor Jan de Roek, getuigenissen, lijkrede, tekeningen, iconografisch materiaal (foto’s, facsimile van handschirften e.d.), gedichten van de Roek zelf, etc. OP DEZE SITE: de essays van Roger M.J. De Neef en Jef Barthels 

4 LINKS / MEER INFO

Letterenhuis Antwerpen: zoek Jan De Roek met het trefwoord "roek" in de zoekfunctie op:  www.letterenhuis.be.

HOTEL NEW FLANDRES: http://hotelnewflandres.wordpress.com

UIttreksel : "Zo is het topresultaat van 1980 bepaald door onze keuze uit de Verzamelde gedichten van Jan de Roek, een dichter van wie zelden of nooit werk werd gebloemleesd. Hij oefende vooral in de jaren zestig invloed uit op de pink poets en hun entourage, maar zijn grote impact op de ontwikkeling van de Vlaamse poëzie wordt pas ten volle duidelijk bij de verschijning van het verzameld werk. Samen met Pernath is de eveneens jong gestorven Jan de Roek bepalend geweest voor de krachtige doorwerking van het experimentele paradigma. Wellicht zou de invloed van pink (Conrad, Van Bruggen, Freddy de Vree) en postexperiment (Adams, Bartosik, Van den Brande) zonder De Roek nooit zo groot zijn geweest. Van hem kozen we acht gedichten, goed voor 38 procent van de jaarselectie. Met de publicatie van De Roeks Verzamelde gedichten in 1980 wordt in zekere zin de periode van het postexperiment afgesloten, al zullen Willy Roggeman, Stefan Hertmans en Dirk van Bastelaere daar elk op hun manier nog op aansluiten. (de samenstellers) ". 

5 RECENSIES: klik hier  

N. Verschoore: Het laatste Nieuws 

Marc Reynbeau: Ons Erfdeel 

6 DOCUMENTEN: klik hier

Aankondiging speciaal nummer IMPULS *** Rouw *** 

7 HERDENKINGSAVOND

Op 4 maart 2009 vond een soort een herdenkingsavond over Jan De Roek plaats. Ik bevond me toen helaas in London voor een rock'n'blues cd-voorstelling, maar mijn studiegenoot en goede vriend Peter Bormans was er wel. Het relaas dat hij op zijn site plaatste, vind je hier: 

Het gebeurt zo goed als nooit meer, maar afgelopen woensdag ben ik toch nog eens naar een literaire avond gegaan, over Jan de Roek, in het ‘Goudblommeke in papier’ in Brussel.

De organisator, Henri-Floris Jespers, was zijn stem onderweg kwijt geraakt, en liet zijn inleiding door Bart Vonck voorlezen; gelukkig kwam die stem later op de avond toch voor een deel terug. Kris Kenis las gedichten van de Roek, en hij deed dat heel goed, zonder het sacrale (’grafstem’) dat de Roeks eigen dictie kenmerkte, maar dat is maar goed ook. Waarschijnlijk zal hij die stem trouwens wel nooit gehoord hebben. Zover ik weet bestaan er twee bandopnamen van: één in de nalatenschap van Michel Bartosik, en één bij de Roeks Hasseltse boezemvriend Guy Gysens. Technisch moet het vandaag toch een makkie zijn daar een CD van te persen. Dat zou iemand moeten doen. Zou, zou, zou… Ook Jeunesse dorée en andere gedichten zou er nu toch eens moeten komen.

Illusies heb ik allang niet meer.

Clara Haesaert, Lucienne Stassaert, Frank de Crits, Rody Vanrijkel en Freddi Smekens haalden herinneringen op aan de persoon die zij gekend hebben. Inmiddels heeft ook Jespers op zijn blog een hele herinneringstekst geschreven. Van sommige evenementen die hij daarin noemt, weet ik dat ik er geweest ben, maar ik heb er geen enkele herinnering aan.

Zoals ik überhaupt weinig herinneringen heb aan Jan de Roek. In de vorm van beelden toch. En wat kunnen herinneringen anders zijn? Ik weet dat hij me Krolow leerde kennen, de bundel Alltägliche Gedichte met name. Die ik niet goed vond, wegens te eenvoudig. Maar ik ben Krolow wel blijven volgen, en later ben ik op mijn eerste mening teruggekomen: de verwoording van Krolow, vooral in zijn latere werk, is vaak subliem in zijn eenvoud, en heeft niks te maken met anekdotiek.

Zo zijn er nog wel dichters die ik via Jan leerde kennen.

Maar beelden? Een vergadering, waar ik de slappe lach kreeg, een avond stappen in Antwerpen, op zoek naar wie, naar wat? Zijn aanwezigheid in de les van Weisgerber. Weinig. Flarden. Een film die voortdurend onderbelicht werd, en waarop slechts heel af en toe iets zichtbaar wordt.

Enig belang heeft het niet meer. Scripta manent, en zelfs als er nooit een heruitgave komt: de twee mooie grijze boeken zijn er en blijven er.

Verder valt zo’n avond best wel mee, ook al heb ik later altijd spijt omwille van mijn drankmisbruik. Gelukkig zonder gevolgen. Wel vallen de afwezigen op. Roger de Neef had ook moeten spreken; hem ontmoette ik enkele uren voordien, ’s anderendaags zou hij een hartoperatie ondergaan, en hij had dus begrijpelijk geen zin om ergens heen te gaan. Idem dito en al even begrijpelijk Herman J. Claeys, die ook spreken zou, maar in behandeling is voor kanker.

Peter Bormans http://inktspat.tripmadam.com/?s=jan+de+roek

(red.EB 17122008) (090109) (010209) (09052009)